Anul 2009 a fost, însă, și unul în care am pierdut mari personalități. Familia actorilor a rămas fără nume sonore: Gheorghe Dinică, Nicu Constantin, Farrah Fowcett, Patrick Swayze și Natasha Richardson. În sport
am spus adio lui Marian Cozma și fotbaliștilor Mihai Baicu și Robert Enke, iar în muzică ne-am despărțit de Ion Dolănescu, Florin Bogardo și Michael Jackson.
IANUARIE
Prima personalitate pe care am pierdut-o, chiar la început de an, a fost poetul basarabean Grigore Vieru. Acesta a decedat, pe 18 ianuarie, la vârsta de 73 de ani, în urma unui accident auto, în apropiere de Chișinău. La volanul mașinii în care se afla era Gheorghe Munteanu, un artist recunoscut în Republica Moldova și director al Ansamblului de dansuri populare „Joc” din Chișinău. Accidentul a avut loc în noaptea de 15 spre 16 ianuarie, la ora 01.30.Munteanu a fost rănit ușor, însă Vieru a suferit răni grave. În cele din urmă, a murit la spital, din cauza unui atac de cord.
Membru de onoare al Academiei Române, din 1990, Grigore Vieru a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace. Laureat al multor premii
pentru poezie, în anul 2000 a primit din partea Guvernului României Medalia "Eminescu - 150 de ani de la naștere".
La o zi de la deces, președintele Traian Băsescu a emis un decret prin care i-a conferit poetului Grigore Vieru, post-mortem, Odinul Național "Steaua
României" în grad de Mare Cruce, "în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru dragostea și talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieți, prin puterea cuvântului, pentru conviețuirea oamenilor în pace și înțelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre frații de aceeași limbă"", se arata în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.
FEBRUARIE
Marius Pepino, actor Teatrului Bulandra din Capitală în perioada 1958 – 1991, a decedat la începutul acestui an, pe 2 februarie, la vârsta de 84 de ani. Ultimul său spectacol a fost „Arsenic și dantelă veche”, în 1991. Actorul a absolvit Academia de Teatru și Film în 1949, an în care a și debutat pe scena Teatrului Dramatic „G.A. Petculescu“ din Reșița.
Handbalistul Marian Cozma, în vârstă de 26 de ani, a murit pe 8 februarie, într-un bar din Ungaria, după ce a fost înjunghiat în inimă. Sărbătorind, alături de alți colegi de la echipa din Veszprem, nașterea fiicei unuia dintre ei, în barul în care Marian se afla un grup de interlopi a creat un scandal, în urma căruia românul a fost înjunghiat de trei ori, rana de la inimă fiind fatală.
„La cinci dimineața m-a sunat un coleg de-al lui Marian și mi-a dat vestea. Erau mai mulți handbaliști în bar. Sărbătoreau faptul că unuia dintre ei îi născuse soția. După ce au stat în discotecă, s-au mutat cu toții într-o cârciumă. Aici se afla și un grup de țigani, care veniseră cu gândul să facă scandal. Țiganii s-au uitat urât la ei încă de la început. Marian a ieșit în evidență pentru că era cel mai înalt dintre toți și, când a mers la toaletă, l-au așteptat și l-au scos afară din local. Erau vreo patru- cinci indivizi. L-au înjunghiat în inimă și, după ce Marian a căzut, i-au mai dat și niște picioare. Toți atacatorii aveau cuțite la ei și unul ar fi scos chiar și un pistol, când Marian era într-o baltă de sânge. Incidentul a fost filmat de camerele de supraveghere. Au încercat să-l resusciteze, dar n-au putut“, declara atunci prietenul lui Marian Cozma, Vali Ghionea, legitimat și el în Ungaria, la formația Pick Szeged.
La scurt timp, a început o adevărată vânătoare a celor responsabili de atac. Opinia publică, sensibilizată de drama jucătorului, s-a arătat solidară cu familia, iar în ziua înmormântării, la fel ca pe drumul parcurs de convoiul funerar din Ungaria până la București, mii de persoane au însoțit sicriul tânărului sportiv. Ulterior, familia acestuia a inițiat un proiect care să prevină violența, numit Love 8 (cifra reprezintă numărul de pe tricou, ziua morții, dar și a nașterii sale). Campania “Stop violenței!” a fost inițiată în alte trei țări în afară de România, respective Ungaria, Croația și Serbia.
MARTIE
Pe 18 martie, actrița britanică Natasha Richardson a murit în urma unui accident la schi. Soția actorului Liam Neeson, actrița, în vârstă de 45 de ani, se afla pe o pârtie din Quebec, unde lua lecții de schi. Conform unui comunicat al stațiunii de schi Mont Tremblant, Richardson a căzut în timpul unei lecții de schi făcute pe o pârtie rezervată începătorilor. "Nu a arătat semne vizibile ale unei vătămări, însă instructorii au respectat procedura și au condus-o la baza pârtiei, institând ca ea să fie văzută de un doctor". După o oră de la incident, a început să acuze dureri de cap și a fost transportată la spital. Câteva ore mai târziu a fost transportată la spitalul Sacre Coeur din Montreal și, de acolo, la spitalul Lenox Hill Hospital din New York, unde a decedat.
Celebrul interpret de muzică populară, Ion Dolănescu, a încetat din viață, pe 19 martie, la vârsta de 65 de ani, în urma unui stop cardiac. Artistul avea antecedente cardiovasculare, cu trei infarcte suferite anterior, și era diagnosticat cu ciroză hepatică. La înmormântarea care a avut loc în cimitirul Bellu, din Capitală, au participat mii de persoane. În anul 2000, el a intrat în politică, alături de colega sa, Irina Loghin, și a fost deputat în legislatura 2000-2004, ales în județul Ilfov pe listele Partidului România Mare (PRM). „O să fac politică toată viața și o să susțin unirea României cu Basarabia până mor”, obișnuia să spună fostul deputat PRM, care își dorea să fie îngropat la Chișinău.
APRILIE
În aprilie, actrița Marga Barbu, care a dat viață personajului Anița, din seria ”Haiducii”, a decedat, la vârsta de 80 de ani, din cauza unei afecțiuni cardiace. Actriță de teatru și film, și-a descoperit afecțiunea la inimă în tinerețe, când a vrut să urmeze cariera mamei, balerină la Viena. Din acest motiv a fost nevoită să renunțe la primul vis al tinereții. A descoperit, însă, unul nou, care i-a adus celebritate în lumea artiștilor de dinainte de 1989.
A absolvit astfel, în 1950, Institutul de Teatru din București, iar debutul pe marile ecrane a avut loc după trei ani. Rolurile cu care este cel mai des atribuită sunt cele ale Aniței, din seria de șase filme ”Haiducii”, Agathei Slătineanu, din seria „Mărgelatu”. Ultimul său film a fost ”Lacrima cerului”, lansat în 1989. Actriță al Teatrului Nottara, a interpretat-o pe Cleopatra lui William Shakespeare, rol care, de altfel, a fost preferatul său, dar a avut și roluri în comedii, în piese precum "Mâța-n sac" sau "Mizerie și noblețe".
Căsătorită 30 de ani cu scriitorul Eugen Barbu, a fost decorată de președintele Ion Iliescu, în 2004, cu Ordinul Național „Serviciul Credincios”, în grad de cavaler, ca „semn de apreciere pentru îndelungata și fructuoasa activitate artistică și pentru talentul și dăruirea puse în slujba artei spectacolului și a teatrului românesc”.
IUNIE
Actorul american David Carradine, cunoscut mai ales pentru rolurile din "Kill Bill" și "Kung Fu", a murit pe 3 iunie, în Thailanda. Născut la Hollywood, în 1936, Carradine se afla în Bangkok unde filma pentru “Strech”. Polițiștii l-au găsit în camera de hotel, cu o frânghie înfășurată în jurul gâtului și a corpului.
Celebra actriță Farrah Fowcett, cunoscută mai ales pentru rolul din serialul "Charlie's Angels", a murit pe 25 iunie, la vârsta de 62 de ani. Era diagnosticată, încă din 2006, cu cancer la colon. Ulterior, boala a afectat și ficatul. Actrița americancă, originară din statul Texas, și-a câștigat celebritatea ca fotomodel, după ce a pozat în costum de baie pentru un afiș, în 1970, fiind ulterior distribuită în serialul de televiziune „Îngerii lui Charlie”, în rolul lui Jill Munroe. Milioane de femei i-au copiat
, în anii ’70, coafura.
Tot pe 25 iunie “Regele muzicii Pop”, Michael Jackon, a murit, în urma unui stop cardio respirator, în locuința sa din Los Angeles. La ceremonia funerară,organizată la Staples Center au putut participa, alături de familia Jackson și prietenii celebri ai megastarului, alte 11.000 de fani. Biletele au fost câștigate în urma unor tombole speciale, iar milioane de fani, din întreaga lume au participat la ceremonii organizate în zeci de orașe din lume.
IULIE
Fostul fotbalist Mihai Baicu a murit, pe 6 iulie, la vârsta de 33 de ani, în urma unui stop cardiac. După ce și-a făcut debutul în prima ligă românească în 1994, la 19 ani, jucând pentru FC Național, Baicu a ajuns să poarte tricourile echipelor Dacia Unirea Brăila, FC Argeș, Chindia Tîrgoviște, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Brașov, FC Ghimbav, Farul Constanța și Ceahlăul Piatra Neamț.
În timpul perioadei petrecută la FC Național a fost prins consumând Furosemid, un medicament folosit în curele pentru slăbit, motiv pentru care a fost suspendat trei luni și amendat cu 400 de euro
. Cariera în fotbalul profesionist s-a încheiat în 2007, după care a urmat a început să joace în echipa de amatori Mali, din Italia. Pe 6 iulie, a suferit un stop cardiac, în timpul unui meci de fotbal cu câțiva prieteni.
AUGUST
Compozitorul celebrei melodii “Ani de liceu”, Florin Bogardo, a murit pe 15 august, cu o zi înainte de a aniversare 67 de ani, în urma unui atac cerebral. După debutul din 1963, la Festivalul de Muzică Ușoară “Mamaia“, unde a câștigat premiul special al Uniunii Scriitorilor, cu piesa “Cum e oare ?“, a compus alte 300 de piese, interpretate, în special, de soția sa, Stela Enache. Discret și modest, s-a retras din activitate în 1989, la vârsta de 47 de ani, nu înainte de a realiza coloana sonoră pentru filmul “Liceeni“. În afară de acesta, Bogardo a mai semnat coloane sonore pentru alte câteva filme, majoritatea în regia lui Nicolae Corjos.
Pe 9 august, actorul Marius Ionescu a murit, la vârsta de 60 de ani. Marius Ionescu a absolvit, în 1971, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București și și-a început cariera actoricească la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, unde a lucrat până în 1972.
Pe 11 august, fosta casnică ajunsă președinte al Filipinelor, Corazon Aquino, a murit la vârsta de 76 de ani. Diagnosticată cu cancer de colon, soția senatorului Benigno Aquino Jr. asasinat în 1983, Aquino rămâne în istoria țării ca un simbol al democrației și moralei. Soțul acesteia a fost omorât la scurt timp de la eliberarea din închisoare, unde se afla pentru acte de opoziție la adresa președintelui dictator Ferdinand Marcos.
Aquino, care se afla în SUA, cu familia, ca refugiat politic, s-a întors în Filipine, pentru înmormântare, eveniment care a atras simpatia a peste două milioane de oameni. La trei ani de la asasinarea lui Beningo, a candidat la alegerile prezidențiale. Oficial, scrutinul a fost câștigat de președintele în funcție Ferdinand Marcos, însă, puternica mișcare a maselor populare, care acuzau frauda electorală, a condus la numirea în funcție a lui Aquino, pe 25 februarie 1986.
În timpul mandatului său (1986-1992), în Filipine a fost promulgată o nouă Constituție și a fost începută reforma agrară. Câștigătoare a numeroase premii, printre care "Martin Luther King Jr. Nonviolent Peace Prize" și "Martin Luther King Jr. Nonviolent Peace Prize", Aquino a fost al unsprezecelea președinte al țării.
SEPTEMBRIE
Celebrul actor Nicu Constantin a decedat, în urma unui atac de cord, la vârsta de 70 de ani. Acesta era internat la Spitalul Militar, încă de la începutul verii, din cauza unor probleme respiratorii grave. Artistul în vârstă de 70 de ani a fost internat pe 11 mai la Spitalul Militar Central din București, din cauza unei afecțiuni pulmonare severe. La începutul lunii iulie, medicii au vrut să îl transfere de la reanimare la o secție medicală obișnuită, însă starea lui de sănătate era oscilantă și au hotărât să îl mențină în secția ATI.
Dobrogeanul Nicu Constantin era originar din Eforie Sud, din părinți cu origini balcanice - mama lui s-a născut în Grecia, iar tatăl în Albania. Până în anul 2000 a încântat publicul de pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", unde a susținut peste 9.000 de reprezentații, iar în perioada 1979-1982 a fost actor al Teatrului de Operetă "Ion Dacian".
Din palmaresul său mai fac parte peste 30 de filme de scurt și lung metraj, 600 de emisiuni de radio și peste 300 de emisiuni de televiziune.
Pe 14 septembrie, actorul Patrick Swayze, diagnosticat cu cancer, a decedat, în locuința sa din Los Angeles. În vârstă de 57 de ani, actorul s-a luptat cu acest diagnostic aproape doi ani, timp în care a continuat să filmeze pentru serialul "The Beast". "Sunt pe moarte? Mă dau bătut? Mă aflu pe patul de moarte? Îmi iau la revedere de la lume? În niciun caz", declara starul american, faimoasei Barbara Walters, într-un interviu, cu doar câteva luni înainte de a muri. Fost dansator profesionist, născut în Texas, Swayze a devenit celebru pentru rolurile din “Dirty Dancing” (1987), “Road House” (1989) sau “Ghost” (1990).
NOIEMBRIE
Pe 10 noiembrie, lumea teatrului românesc a pierdut unul dintre cei mai importanți artiști, Gheorghe Dinică. Maestrul a murit la vârsta de 75 de ani, în urma unui stop cardiac. Actorul se afla internat, de aproape trei săptămâni, din cauza unei infecții puternice, cu stafilococ auriu, care a dus, în cele din urmă, la complicații și la deces. Prognosticul medicilor a rămas, pe întreaga perioadă de spitalizare, rezervat, starea de sănătate mentinându-se gravă.
Actorul a fost înmormântat în cimitirul Bellu, iar o alee din cadrul acestuia a primit numele său. Mii de persoane au participat la funeralii. Născut pe 1 ianuarie 1934, Gheorghe Dinică a fost un copil rebel și curios, ”crescut mai degrabă de stradă și de prieteni, decât de familie”. A terminat, în 1961, Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar debutul a avut loc înr-o trupă de amatori, interpretându-l pe locotenentul Stamatescu, din piesa ”Titanic-vals” de Tudor Mușatescu. ”Eram pe scenă și parcă visam. Nici nu știam ce se întâmplă cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala”, rememora artistul primul contact cu publicul.
Ultimul său rol a fost în serialul românesc de epocă “Aniela”, unde interpreta rolul lui Grigorie Vulturesco, un general în rezervă și erou al României de la începutul secolului XX.
Tot pe 10 noiembrie, portarul german Robert Enke s-a sinucis, aruncându-se în fața unui tren. Enke s-a născut la 24 august 1977. A evoluat în cariera sa la FC Carl Zeiss Jena, Borussia Monchengladbach, Benfica Lisabona, FC Barcelona, Fenerbahce Istanbul, Tenerife și Hannover '96. Era alesul selecționerului Joachim Löw pentru postul de titular în naționala Germaniei. Era căsătorit și avea o fată de numai opt luni, pe nume Leila, înfiată în luna mai a acestui an. În 2006, el a pierdut o altă fetiță, care a murit la vârsta de doi ani din cauza unei rare afecțiuni cardiace.
DECEMBRIE
Pe 20 decembrie, actrița Brittany Murphy a încetat din viață, în locuința ei de lângă Beverly Hills, în urma unei crize cardiac. În vârstă de 32 de ani, a jucat în filme ca "Tineri însurăței" ("Just married"), "Liceenele din Beverly Hills" ("Clueless"), "8 Mile" sau "Sin City" și era căsătorită cu scenaristul britanic Simon Monjack, alături de care locuia în Los Angeles. A jucat alături de Michael Douglas în thriller-ul "Nicio vorbă" ("Don't say a word") și a lucrat cu regizorii Quentin Tarantino și Robert Rodriguez la superproducția "Sin City", ecranizare a romanului omonim de benzi desenate, semnat de Frank Miller.