Există persoane care au tendința să selecteze din viață emoții negative, văd viața în negru. Ele au pierdut memoria binelui. Au numai memoria căderii.
Răul de care îți tot aduci aminte este un rău triplat. Aceste persoane spun mereu: „Am numai ghinioane, am numai necazuri. Tot ce‑i rău pe lume mi se întîmplă numai mie. Altora le merge bine, deși nu merită. Eu merit și nu am nimic. Mi se scîrbește de viață”. Așa spun aceste persoane.
Jeluirea este un mod de a fura energie de la altul. Cei care se folosesc practică un fel de vampirism energetic, adesea inconștient, fură energie, dar nu ca să se întărească, ci ca să o risipească.
În acest caz este necesară „schimbarea filtrelor negative”, mutația gîndului de la minus la plus, de la negativ la pozitiv.
Schimbarea atitudinii mentale. Așa începe purificarea de negativitate.
Cum să cauți partea bună a contextelor tale?. Prin gîndirea pozitivă nu afirma că răul există, ci afirmă că tu ești tare în fața răului.
9 Reguli pentru intarirea gandirii pozitive. 1. Înlocuiește semnul minus cu semnul plus. Înlocuiește‑l pe „nu pot” prin „pot”. La sfîrșitul zilei, în loc să spui „sînt obosit”, spune: „trupul meu are nevoie naturală de refacere și simte bucuria acestei refaceri”. În loc de „sînt sfîrșit”, spune „urmează un nou început”.
2. Evită în fața altora propoziții care conțin programări negative. Nu‑i întîmpina pe prieteni cu vorbe negative, de tipul: „Vai, ce rău arăți”, ci distinge, la oricine, trăsătura lui pozitivă, motivul sau aspectul în care acela ar putea excela. Pe acela subliniază‑l.
3. Întărește‑ți energetismul, căci gîndirea negativă și depresia țin de un deficit energetic. Agresivitatea, ține și ea, de un deficit energetic, ca și nesiguranța și spaima de eșec. Orice întărire a energetismului sporește pozitivitatea gîndirii. Și orice pozitivare a gîndirii sporește energetismul. Este ceea ce numim cerc vicios (și el rezultă din … purificarea cercului vicios).
4. Ridică pragul de toleranță la frustare. Aceasta presupune un antrenamemnt sau o terapie contra „mal‑sevraj”‑ului ( termen provenit din limba franceză, avînd sensul de rău‑înțărcat ). Se pare ca majoritatea oamenilor au fost „rau înțărcați” de mame; de aici provin carențele de adaptare la real.
5. Controlează‑ți cele 1000 de trebuințe și încearcă să le restrîngi. Cere mult de la viață, știind să te mulțumesti cu cît vine și continuînd să ceri mult de la viață.
6. Evită comparațiile care îți stîrnesc invidia. Evită comparațiile (cu semeni mai mult sau mai putin iluștri, cu semeni care sînt, mai mult sau mai putin, vedete) care te deranjează, care te deprimă. Fă numai acele comparații din care să vezi clar avantajele tale pe lumea asta.
7. Înlocuiește cuvîntul „superior” (care întreține rivalitate, stratificări, trufie, slavă deșartă) prin cuvîntul „autentic”.
8. Întărește‑ți psihologia de învingător sau mentalitatea de învingător. Mulțumire fermă, stabilitate emoțională, liniște lăuntrică, stăruință. Nu te mîhni că poți pierde bătălii de etapă: cea finală contează. Amintește‑ți aforismul acesta: „Reușita în viață este o părere. Dar o părere transformată în hotărîre”. Mai amintește‑ți și aforismul următor: „Orice cîștig este un DAR, orice pierdere este o restituire”.
9. Formulează‑ți o țintă de etapă (pozitivă și pragmatică), dar o țintă de existență (pontifical înaltă): realizarea personalității, împlinirea spirituală. Treptat dă
prioritate țintei de existență.