La 101 ani de la nasterea Anei Tzigara Berza (1908), Muzeul Taranului propune o meditatie asupra creativitatii feminine – alchimie de mirare, emotie, talent si forta de expresie - careia ii vor sta marturie lucrarile expuse: picturi si acuarele cu peisaje din Italia, dar si de la noi, naturi statice, portrete, nuduri, precum si multe desene reprezentand animale.
Intr-un dialog sentimental cu lucrarile italiene ale pictoritei Ana Tzigara Berza, expozitia prezinta si fotografii actuale din Italia ale Rodicai Flesariu Marinescu, curator la Muzeului Taranului Roman.
Pentru Alexandru Tzigara Samurcas, secolul XX a debutat cu doua evenimente esentiale: incredintarea infiintarii Muzeului de Arta Nationala (stramosul Muzeului Taranului Roman) si nasterea fiicei sale Ana, viitoare pictorita de succes.
Ana Tzigara Berza a absolvit Scoala de Belle-Arte din Bucuresti, la clasa Ceciliei Cutescu-Storck, si-a desavirsit studiile la Paris, frecventind vestita Academie a lui André Lhote si apoi in Italia, fiind bursiera a Scolii romane de la Roma.
Cu ocazia expozitiei din str. Kogalniceanu nr. 4 (Sos. Kiseleff – Bufet), intr-o cronica din ziarul Bravo, Miron Radu Paraschivescu remarca „o mare artista”, care are insa „doua defecte”: expune acasa in loc sa vina in centru si are un nume care o umbreste.
Participa, de asemenea, la Saloanele Oficiale de la Bucuresti - unde a si fost premiata; la expozitiile internationale de la Barcelona, Varsovia, Belgrad, Praga; la expozitia femeilor artiste din Europa sustinuta la Grand Palais din Paris.
S-a stins din viata in anul 1967.
Vernisajul expozitiei a avut loc joi, 19 februarie, la ora 17.00, la Sala Irina Nicolau.
Expozitia poate fi vizitata pana pe 8 martie, de marti pina duminica, intre 10:00 si 18:00, iar intrarea este libera.