Supra numit și laptele bătrânilor, păducelul este cel mai bun remediu în fazele de degenerare a cordului, previne alterarea capacității mentale specifică senilității, îndepărtează depresiile psihice și simptomele bolii Alzheimer. Crește cu 40% capacitatea de efort fizic și intelectual, respirațiaeste mai bine reglată, iar inima are o rezistență sporită la solicitările îndelungate și la stresul cotidian.
Tinctura de păducelExtractele de păducel, obținute în alcool, macerate, vin și siropuri, sunt apreciate ca cele
mai eficiente medicamente de origine vegetală pentru dereglările cardiovasculare și ale
sistemului nervos.
Tinctura de păducel se prepară din 20 g flori, frunze sau fructe uscate care se mărunțesc
într-un mojar sau se macină și se pun la macerat în 100 ml alcool 600, timp de 10 zile,
într-un borcan închis ermetic. Se strecoară prin tifon în sticluțe închise la culoare. În
cantitate mai mare se iau 10 linguri plantă uscată la 500 ml alcool 600 care se macerează 14
zile. Se consumă intern câte 10-15 picături, diluate în 50 ml apă, de 3 ori pe zi, cu 30
minute înainte de mesele principale, în cure de 3 săptămâni pe lună.
Tratamentele cu tinctură pot avea efecte remarcabile, preventive și curative, în primul rând
în bolile de inimă și de circulație sanguină cum ar fi cardiopatia ischemică, angina
pectorală, hipertensiune arterială, nevroze și aritmii cardiace (palpitații, extrasistole de
orice natură, tahicardie paroxistică) și edeme cardiace cu umflarea picioarelor și mâinilor,
ca urmare a acțiunii vasodilatatoare generale și coronariene și de irigare normală a
creierului și inimii, prevenind infarctul și favorizând activitatea continuă a mușchiului
cardiac.
La crizele de angină pectorală, manifestate prin dureri acute în zona inimii sau ca o gheară
spre umărul stâng, bolnavul va fi întins la orizontală, în repaus absolut și cu capul mai
sus, fără masaje sau gimnastică respiratorie și va lua înghițituri rare de tinctură.
În combaterea hipertensiunii arteriale, cura cu tinctură de păducel, eventual asociată cu
tinctură de talpa-gâștei, se face în paralel cu o alimentație vegetariană, cu multe
crudități, săracă în sare și fără condimente iuți.
Tinctura de păducel este benefică și în combaterea stărilor de nervozitate, emotivitate
excesivă, la epuizarea fizică sau psihică a organismului și în starea de oboseală, amnezie,
tetanie și anxietate, provocând un somn liniștitor.
Se poate sublinia că tinctura de păducel se asociază bine cu tinctura de valeriană (în părți
egale) din care se iau câte 30-50 picături de 3 ori pe zi, înainte de mese, cu efecte
deosebite în bolile de inimă și de nervi. Luată în doze de 3-4 lingurițe pe zi, în cure de
câte o lună, tinctura de păducel are efecte excepționale în oprirea tulburărilor de
menopauză, mai ales când se asociază cu dieta lacto-vegetariană cu multe crudități.
Infuzia de păducel combate palpitațiile
Infuzia de păducel (flori, frunze, fructe) se prepară din 1 linguriță plantă uscată la 250
ml apă clocotită; se infuzează acoperit timp de 10-15 minute, se strecoară și se beau 2-3
ceaiuri neîndulcite pe zi, fracționate în mai multe reprize, înainte de mesele principale,
în cure de 2-4 luni.
Efectele consumului de infuzie sunt constatate imediat în prevenirea și combaterea
suferințelor cardiovasculare (palpitații, hipertensiune, angină pectorală), mai ales la
persoane de vârsta a treia. Calmează și stabilizează stările nevrotice, alungă gândurile
stresante, atacurile de panică, emoțiile și starea de anxietate cuplată cu depresia psihică.
După consum se produce un somn fără coșmaruri, iar la femei se elimină tulburările de
menopauză. La persoane cu varice pronunțate la picioare este indicat să se bea zilnic un
litru infuzie din flori de păducel; în care s-a macerat, timp de minim o oră, coaja de la o
lămâie, într-o cură de 5 luni.
Pentru a avea efecte sporite, infuzia de păducel se asociază cu valeriana sau cu
talpa-gâștei iar pentru a căpăta un gust plăcut se adaugă o cantitate mică dintr-o plantă
aromatică (tei, mentă, busuioc, lavandă.
Decoct indicat în enterocolită
Decoctul de păducel se prepară prin macerarea fructelor zdrobite (100 g) în 200 ml apă rece.
După 12 ore se fierbe timp de 5 minute, se infuzează acoperit 10-15 minute, se strecoară și
se beau câte 2 căni pe zi având efecte cardiotonice sau în tratarea enterocolitelor, a
enteritei și a unor infecții genitale (leucoree). Un decoct cu mare eficiență în combaterea
tulburărilor cardiace de origine nervoasă se obține dintr-un amestec de flori și frunze de
păducel (1,5 părți), talpa gâștei (4,5 părți), rădăcini de valeriană (1,5 părți), flori de
tei (1,5 părți), frunze de mentă (0,5 părți) din care se beau câte două pahare pe zi.
Extern se utilizează sub formă de comprese sau cataplasme în boli de piele sau la spălatul
feței pentru curățirea și netezirea tenului.
Siropul de păducel, calmant pentru copii și adulțiSiropul de păducel se prepară într-un borcan de sticlă cu capac în care se pun, alternativ,
un strat de flori proaspete și tocate mărunt și un strat de miere de albine până la umplerea
borcanului, ultimul fiind stratul de aprox. 2 cm de miere. Borcanul se închide ermetic și se
păstrează la întuneric și la răcoare, timp de 4-5 săptămâni, după care se strecoară în
sticluțe închise la culoare. Se ia câte o lingură de 4 ori pe zi, în cure de lungă durată,
având efecte excelente de tonic-cardiac, calmant al sistemului nervos central și al stării
psihologice, cu reducerea impulsurilor agresive ale copiilor și adulților.
Pulberea de păducel se prepară din flori uscate, măcinate fin, din care se ia câte o
linguriță de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, înghițind puțină apă, într-o cură de 3 luni.
Tratamentul favorizează vascularizarea mușchiului cardiac, calibrarea vaselor de sânge care
alimentează inimă, elimină sechelele post-infarct și stabilizează valorile tensiunii
arteriale. De asemenea, poate reduce cu 40% nivelul colesterolului din sânge având acțiuni
pozitive și în tratarea arteritelor obliterante.
Vinul de păducel se prepară din 50 g flori de păducel ^ 50 g vâsc care se macerează timp de
7 zile în 500 ml vin alb; se strecoară și se bea câte ½ pahar înainte de mesele principale
având efecte în tulburări de menopauză, insomnii ale cardiacilor și dispepsii la stomac de
origini nervoase.
Coloranți pentru lână din fructe coapteÎn bucătăria fără foc se folosește salata preparată din petale de păducel amestecate cu
frunze fragede de păpădie și de spanac. Din fructele bine coapte se obține o pastă care
folosește la creme sau la alte dulciuri.În medicina veterinară se recomandă pentru tratarea
animalelor cu edeme cardiace, nevroze cardiace, insuficiență coronariană, degenerescență
miocardică, miocardoză de natură toxică și infecțioasă.
Din fructele coapte se pot obține coloranți vegetali pentru lână și borangic dând culori
ocru-închis și cafeniu-roșcat. Din buchete de flori, frunze se obțin culori ocru-închis în
diferite nuanțe.
Arbuști de păducel pentru decorul grădinilor
În parcuri și grădini sunt plantați arbuști de păducel în scopuri ornamentale și de
protecție ca gard viu ghimpos, dând decorațiuni frumos armonizate în combinații cu alte
specii dendrologice.
Cu cât ne aplecăm cu mai mare atenție asupra tainelor vindecării naturiste cu ajutorul
darurilor prețioase ascunse în imensitatea speciilor din flora globului, cu atât descoperim,
mai repede, că suntem înconjurați, la tot pasul, de minuni tămăduitoare de care putem
beneficia cu mari speranțe și încredere.
Când privind primăvara un arbust de păducel, încărcat cu flori albe ca neaua, avem în față
expresia frumuseții și tinereții veșnice, izvorul de pace profundă, liniște și puritate
sufletească. Albul florilor devine pentru noi un balsam al tuturor tensiunilor emoționale
având rolul de a calma, alina și purifica gândurile și sentimentele.
Atât florile albe de primăvară, cât și fructele, care înroșesc colinele sub mângâierea
razelor palide ale soarelui de toamnă, au efecte aproape magice asupra persoanelor în etate
la care trecerea anilor a erodat ceva din mecanismele de funcționare neîntreruptă a inimii
și din capacitățile mentale
Preparatele din păducel, considerate lactatele recomandate pentru bătrâni, sunt total lipsite de nocivitate și foarte bine tolerate de organism, contribuind la prelungirea duratei de viață, cu păstrarea nealterată a facultăților fizice și mentale.