In legatura cu invatamantul sunt de acord ca la scoala generala nu prea sa invata si sistemul de notare este cu totul altul decat in Ro. dar la liceu se incepe cu invatatul si din aceasta cauza multi copii raman repetenti, deoarece nu sunt obisnuiti cu ritmul, trecerea este prea brusca.
La facultate insa pot sa spun eu, care mi-am facut studiile in tara si am facut 2 ani aici de Filologie(limba franceza), ca nu se compara ca exigenta.
Nu spun ca s-ar preda mai bine sau mai mult, vorbesc de sistemul de notare; aici intr-adevar aproape nu exista nota 10 la facultate, daca ai 9 esti exceptional, cu 7 esti multumit, nu exista ca-n Ro. studenti numai de nota 10!
Aici te umilesc si cu nota 1, spre deoasebire de Ro. unde chiar daca la examen dadeai biletul inapoi si nu raspundeai nimic, tot iti dadea profesorul nota 4, aici chiar un 5 este greu de luat la facultate, deci sistemul de invatamant superior este altfel, n-as putea spune mai dificil, este diferit si ca predare si ca examinare.
De exemplu in tara am avut nota 10 la examenul de limba franceza, in anul 1 la Facultatea de Drept, iar aici cand am inceput studiul limbii franceze, este adevarat ca o faceam in limba olandeza, deci mai dificil, m-am multumit cu un 7 la gramatica si un 8 la conversatie, fiind note bune aici, in grupa a fost un singur 9, grupa fiind formata din 15 oameni, asa ca nu este chiar simplu sa studiezi aici!
Aceste este motivul ca unii studenti la Universitate, sunt deja de 6-7 ani
si inca mai studiaza, unii ca nu vor inca sa lucreze, iar altii deoarece nu reusesc s-o termine in 4 ani.
Nu trebuie sa subestimam invatamantul aici, cel de scoala generala nu este grozav, dar liceul si studiile superioare sunt recunoscute si-n alte tari, invatamantul din Olanda, fiind bine cotat in lume!