DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU

PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

George Bacovia - Pustiu

In jos 
2 participan?i
AutorMesaj
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic

feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 69
Emploi : Presedinte Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic"
Reputatie : 65
Puncte : 7404
Data de inscriere : 11/10/2008

George Bacovia - Pustiu Empty
MesajSubiect: George Bacovia - Pustiu   George Bacovia - Pustiu Icon_minitimeSam Feb 07, 2009 9:14 am

Departe, în cetate viata tropota...
O, simturile-mi toate se enervau fantastic...
Dar în lungul sălii pufneau în râs sarcastic
Si Poe, si Baudelaire, si Rollinat.

S-a spus ca e, prin formatie, un simbolist, dar îsi depaseste epoca, apartinând poeziei române moderne.
E legat strâns de orasul natal Bacau, unde s-a nascut în 1881, ca fiu de comerciant.
Numele sau adevarat era George Vasiliu.
Studii elementare si secundare în orasul de pe Bistrita; studii superioare, de drept, la Bucuresti si Iasi, cu licenta. Nu a profesat avocatura, ci a fost mic functionar, traind din greu si dedicându-se poeziei.
A fost hartuit, mereu, de boala - fapt reflectat în versurile sale sumbre.
În 1928, se casatoreste cu Agatha Grigorescu si se muta la Bucuresti, unde sotia era profesoara (ea ne-a lasat o biografie detaliata si ilustrata).
A debutat în Literatorul lui Macedonski, însa primul volum Plumb apare în 1916 (premiat de Ministerul Artelor).
Celelalte carti poetice apar destul de rar: Scântei galbene (1926), Comedii în fond (1936), Stante burgheze (1946).
Versurile sale sunt profund originale, creând asa numita atmosfera bacoviana. Ploua mereu, frunzele cad, corbii strabat vazduhul, pe strada trec procesiunile funebre, decorul banal, amantii sunt bolnavi, copiii subrezi, cadavrele se descompun, pretutindeni e plânset, tuse, agonie, moarte.
Capodoperele: Plumb, Decembrie, Lacustra, Cuptor, Nervi de primavara, Amurg violet, Alb, Vocale s.a.
S-a stins în locuinta din Bucuresti, în mai 1957
Sus In jos
http://fundatiasfantulierarhcalinic.blogspot.com/
angelarusu
Expert
Expert
angelarusu

Numarul mesajelor : 716
Reputatie : 11
Puncte : 6061
Data de inscriere : 17/01/2009

MesajSubiect: Re: George Bacovia - Pustiu   George Bacovia - Pustiu Icon_minitimeDum Feb 08, 2009 2:00 am

George Bacovia un adevarat poet
si daca imi permiteti sa mai adaug inca ceva despre bacovia
Bacovia cel adevărat e în poemele în care spiritul ”decadent” al simboliștilor francezi e absorbit de atmosfera apăsătoare și sumbră a tristelor locuri unde nu s-a întâmplat nimic. El e întâiul mare poet al ”deznădejdii provinciale”; și; fără el; n-ar fi de înțeles o întreagă literatură de după primul război. Bacovia reprezintă punctul cel mai înalt al simbolismului românesc; situându-se totodată; prin valoare; mai presus de simbolism și de orice curent literar; în universalitate. Influența lui asupra poeziei secolului XX rămâne o pagină nescrisă a istoriei noastre literare. Ea e extraordinară; dar implică un paradox: poetul cu cel mai adânc ecou asupra poeziei române moderne este; izolat în strania lui frumusețe; inimitabil. Nicolae Manolescu
Sus In jos
http://www.ganduri-online.ro
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic

feminin

MesajSubiect: Re: George Bacovia - Pustiu   George Bacovia - Pustiu Icon_minitimeDum Feb 08, 2009 9:29 am

angelarusu a scris:
George Bacovia un adevarat poet
si daca imi permiteti sa mai adaug inca ceva despre bacovia
Bacovia cel adevărat e în poemele în care spiritul ”decadent” al simboliștilor francezi e absorbit de atmosfera apăsătoare și sumbră a tristelor locuri unde nu s-a întâmplat nimic. El e întâiul mare poet al ”deznădejdii provinciale”; și; fără el; n-ar fi de înțeles o întreagă literatură de după primul război. Bacovia reprezintă punctul cel mai înalt al simbolismului românesc; situându-se totodată; prin valoare; mai presus de simbolism și de orice curent literar; în universalitate. Influența lui asupra poeziei secolului XX rămâne o pagină nescrisă a istoriei noastre literare. Ea e extraordinară; dar implică un paradox: poetul cu cel mai adânc ecou asupra poeziei române moderne este; izolat în strania lui frumusețe; inimitabil. Nicolae Manolescu
Ei vezi, asta am urmarit. Eu am deschis un subiect, iar toti cei care-l apreiaza pe Bacovia sa continue cu completari. Smile
Sus In jos
angelarusu
Expert
Expert
angelarusu

Numarul mesajelor : 716
Reputatie : 11
Puncte : 6061
Data de inscriere : 17/01/2009

MesajSubiect: Re: George Bacovia - Pustiu   George Bacovia - Pustiu Icon_minitimeDum Feb 08, 2009 12:27 pm

Deci am nimerit Smile cu adaugarea la inca un fragment despre Bacovia
Sus In jos
http://www.ganduri-online.ro
sfantul_calinic
Master
Master
sfantul_calinic

feminin

MesajSubiect: Re: George Bacovia - Pustiu   George Bacovia - Pustiu Icon_minitimeDum Feb 08, 2009 2:52 pm

angelarusu a scris:
Deci am nimerit Smile cu adaugarea la inca un fragment despre Bacovia
Da. Si poti face asta mai des. Adica nu numai sa raspunzi la diferite teme, ci chiar sa scrii despre ce iti place tie.
Smile
Sus In jos
Continut sponsorizat

MesajSubiect: Re: George Bacovia - Pustiu   George Bacovia - Pustiu Icon_minitime

Sus In jos

George Bacovia - Pustiu
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» George Bacovia - Alb
» December Nicu Alifantis lyrics by George Bacovia
» O OAZA INTR-UN PUSTIU

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: CENACLUL-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Cookies | Discutii recente