Pentru cei care au, sau gandesc la o afacere
“Caietul este oglinda scolarului!” este o afirmatie pe care am auzit-o foarte des, mai ales in clasele primare. La fel de des ati auzit, probabil, si afirmatia ca „bugetul este oglinda afacerii“.
Fie ca e vorba de un mic magazin de cartier, fie ca vorbim despre o companie cu 1.000 de angajati, bugetul este cel ce va ajuta sa tineti nava pe linia de plutire si sa ajungeti in portul dorit.
Decalogul urmator va va fi, cu siguranta, de mare ajutor!
1. Bugetul este intotdeauna un obiectiv. Bugetul reprezinta o tinta pe care vreti sa o atingeti.
2. Nu priviti bugetul ca pe o ciudatenie a managementului financiar. Nu este, in nici un caz, o ciudatenie, ci, mai curand o binecuvantare.
3. Fiti sinceri in estimari. Nu va foloseste la nimic sa treceti cifre in care nu credeti. Furatul caciulii este neprofitabil.
4. Cuvantul de ordine: flexibilitate! Am mai spus-o: bugetul se pliaza pe caracteristicile companiei, si nu invers.
5. Bugetul este o declaratie financiara! Pentru firma si pentru actionari, bugetul este declaratia dumneavoastra financiara. Si va implica enorm.
6. Justificare si respect pentru cifre. Orice cheltuiala majora trebuie atent justificata, orice cifra trebuie tratata cu respect.
7. Nu va dezlipiti de buget. Printati-va bugetul sintetic si puneti-l pe birou pentru a-l avea permanent in fata ochilor.
8. Bugetul nu este o corvoada. Sunteti om de actiune si puteti considera ca a sta si a lucra pe un buget inseamna contracte pierdute. Nu e adevarat!
9. Nu va ganditi numai la bani. Bugetul nu inseamna doar bani. Bugetul este o colectie de resurse de tot felul.
10. Nu fiti pesimist. Am spus ca trebuie sa fiti sinceri in estimari, dar nu cadeti in cealalta extrema.