Valoarea de sine este esenta fiintei umane. Fiecare persoana are valoare, importanta si demnitate. Suntem constienti de aceste lucruri si spunem atunci ca ne aflam intr-o pozitie de bine, de "OK" fata de noi si de ceilalti.
Exista insa si cazuri in care persoanele percep sentimentul valorii de sine mai mare sau mai mic decat este in realitate. Simtul propriei valori tine de modul in care ne cunoastem plusurile si minusurile, de capacitatea de a ne cunoaste aspectele pozitive si posibilitatile noastre si de asemenea de a ne accepta aspectele negative impreuna cu limitele pe care le avem.
Daca minimalizam sentimentul valorii de sine, vom ajunge sa ne credem inferiori celorlati, sa nu avem incredere in noi, sa ne lipseasca respectul de sine, capacitatea de a ne respecta si accepta sinele ca fiind bun in esenta sa.
Si un simt prea inalt al propriei valori poate fi aproape la fel de problematic. Dand o atentie mai mare valorii personale riscam sa devenim increzuti, sa avem o atitudine de superioritate fata de ceilalti.
Adevaratul simt al valorii se construieste treptat, etapa cu etapa, cu mandrie justificata fata de realizarile adevarate si nu prin costruirea de catre o alta persoana a unui cocon de pozitivitate lipsit de realism.
Aceasta se poate intampla atunci cand laudam copilul in mod exagerat, fara discernamant, fara sa ne asiguram ca a facut ceva care intr-adevar merita laude.
La polul opus vom avea un sentiment al valorii de sine scazut atunci cand ne devalorizam copilul, il criticam nejustificat, nu ii prmitem sa gandeasca pentru sine sau atunci cand vrea sa il ascultam si noi il tratam cu indiferenta. Toti avem puncte vulnerabile si puncte forte. Este important sa ne acceptam si sa ne placem asa cum suntem in ansamblu, cu defectele si calitatile noastre, sa fim multumiti de noi insine, sa ne asumam responsabilitatea reusitelor dar si a esecurilor, sa ne masuram cu aceeasi unitate de masura si realizarile dar si greselile.
Contabilizand tot ceea ce facem intr-o zi si tinand cont de faptul ca orice lucru facut are o importanta vom observa ca in fiecare zi greselile sunt mult mai putine decat realizarile si chiar daca ele exista nu sunt niste catastrofe ci intamplari din care avem de invatat.
Daca oamenii se simt satisfacuti de ei insisi si impliniti, daca sunt multumiti de felul cum sunt inseamna ca se respecta pe sine. Daca acest lucru nu se intampla vor exista sentimente de inadecvare de sine si de inferioritate.
Sa nu uitam insa ca nimeni nu ne poate face sa ne simtim inferiori fara acordul nostru si sa incepem fiecare zi cu incredere in noi si in posibilitatile noastre de a face fata solicitarilor vietii.