Cauza morții poetului Grigore Vieru a fost un stop cardiac, pe fondul unor politraumatisme multiple și al unei poliinsuficiențe a sistemelor și organelor, iar decesul a survenit la ora 1.20, a declarat presei ministrul moldovean al Sănătății, Larisa Catrinici, anunta NewsIn.
Medicii moldoveni au fost conștienți din momentul internării, după accident, că starea lui Grigore Vieru este extrem de critică și că doar puterea unui miracol îl mai putea salva, a adăugat Cătrinici. Poetul a decedat la exact 48 de ore de la producerea accidentului rutier.
În cadrul unei conferințe de presă, ministrul sănătății a anunțat decesul lui Grigore Vieru și a spus că familia "a primit această veste cu mare durere, la fel cum o va primi și întreaga Moldovă".
Profesorul de cardiologie Aurel Grosu a declarat că decesul a survenit în urma unui politraumatism cu șoc cardiac, cu insuficiență poliorganică progresivă. Toate măsurile de resuscitare întreprinse au fost ineficiente, iar medicii nu au putut decât să constate decesul.
Ministrul moldovean al sănătății a mai declarat că pe parcursul zilei de vineri au avut loc trei consilii medicale extinse cu participarea tuturor specialiștilor, au fost consultați profesori-neurochirurgi din Frankfurt și România, au fost aplicate toate măsurile de confirmare și completare a diagnosticului. Pacientul nu a depășit însă perioada critică a celor 48 de ore de după accident.
În continuare, a mai spus ministrul Sănătății, urmează să fie confirmat diagnosticul prin expertiza medico-legală care definitiva diagnosticul clinic post-mortem.
Ministrul Sănătății nu a putut spune unde va fi depus corpul neînsuflețit al lui Grigore Vieru și nici unde va fi înmormântat acesta. "Conducerea a fost informată despre situație și deciziile ulterioare vor fi adoptate de comitetul de organizare a ceremoniei funerare", a spus Larisa Catrinici.
Decesul poetului basarabean intervine în condițiile în care aseara starea lui Grigore Vieru se stabilizase, chiar dacă acesta era în continuare în comă. El urma să fie supus examen tomografic, iar un specialist din Germania era așteptat duminică la Chișinău pentru a-l consulta.
Un avion militar cu un echipaj SMURD plecase vineri la Chișinău, pentru a-l transporta pe Grigore Vieru la Spitalul de Urgență Floreasca, dar medicii au decis că transportarea poetului este prea riscantă.
Grigore Vieru a fost internat în noaptea de joi spre vineri în urma unui grav accident rutier, produs în condiții de ceață pe un segment avariat de șosea. Automobilul în care se afla s-a izbit violent de suportul unui panou de publicitate plasat în mijlocul șoselei, în regiunea comunei Dănceni, raionul Ialoveni. Vieru se întorcea din sudul Republicii Moldova, unde participase, la Cahul, la un concert omagial consacrat lui Mihai Eminescu. La volanul automobilului se afla directorul-adjunct al ansamblului "Joc", Gheorghe Munteanu, în vârstă de 47 de ani, care de asemenea este internat în secția de reanimare, dar nu este în stare critică.
Considerat cel mai mare poet contemporan din Republica Moldova, Grigore Vieru ar fi împlinit 74 de ani la 14 februarie. Poetul s-a născut în anul 1935, în localitatea Pererâta, aflată acum pe teritoriul Republicii Moldova. A debutat în anul 1957, pe vremea când era student la Chișinău, cu o plachetă de versuri pentru copii. Ulterior, în 1968, se remarcă cu volumul de versuri lirice "Numele tău", cartea devenind obiect de studiu în universități în chiar anul apariției.
Despre fericire
de Grigore Vieru
Sunt fericit
Că n-am cântat păunii.
Cântat-am mărul înflorit:
Cel rușinându-se
De trupul gol al Lunii,
Izvorul care reînvață
De unde vine,
Când s-a fost născut
Și malul sfredelit
De țipătul durut
Pe care-l dau lăstunii.
Sunt fericit
C-am plâns ori
M-am bătut în vatră
Cu hoarda
Ploilor de piatră,
C-am încălzit
Cu sângele-mi rănit
Pământul
(Ori poate-mi încălzii
Mormântul? !),
C-am fost o trestie
Cu-ndurerată pleoapă
În aer jumătate
Și jumătate-n apă.
Sunt fericit
C-aud cum sună-n față,
Prea tainic și integru,
Un cântec drag,
Atât de cunoscut,
Și că mă latră-n urmă
Cu cerul gurii negru
Prăpastia
Pe care zburător
O am trecut;
Că nu aurul eu număr,
Ci stelele din cer
Și-n lacrima de lut -
Străbunii.
Erou nu sunt,
Măriri nu cer,
Sunt fericit
Că n-am cântat păunii.