Știrea retragerii lui Theodor Stolojan din funcția de premier desemnat și a înlocuirii lui cu Emil Boc, apărută ieri dimineață pe gandul.info, a bulversat ieri noua alianță de guvernare, pesediștii trăind spaima că Băsescu îi va retrimite în opoziție
Ieri a plouat cu speculații despre motivele demisiei: Gândul vă prezintă cum și-a motivat Stolojan, în fața apropiaților săi, rațiunea demisiei.
S-a speriat...e bătrân și obosit. Oricum, nu ar fi rezistat“, comenta, ieri, un vechi democrat vestea renunțării lui Theodor Stolojan la mandatul de premier desemnat. Știrea a părut incredibilă pentru toată clasa politică, inclusiv pentru cei mai mulți dintre colegii de partid ai fostului premier desemnat. Conform unor surse din PD-L, Stolojan a luat decizia încă de la sfârșitul săptămânii trecute. Sâmbătă seara, șeful statului le-ar fi mărturisit acest lucru unor jurnaliști apropiați și unor așa-numiți reprezentanți ai societății civile. Stolojan le-ar fi spus colaboratorilor săi apropiați abia duminică seara, iar pe colegii de partid i-a informat în ședința de partid de ieri dimineața. Mulți dintre ei au plecat uluiți de la reuniunea PD-L, mărturisind că nu înțeleg ce se întîmplă.
De ce a făcut Stolojan acest lucru rămâne un mister. Cert este că Stolojan le-a spus ieri apropiaților că are o problemă cu „consistența sistemului creat“ în urma negocierilor, sistem pe care nu are cum să-l controleze. Stolojan le-a spus colegilor că îi pare rău că nu a făcut acest pas mai devreme, înainte de desemnare. Surse din PD-L susțin că liderul democrat-liberal ar fi înghițit, încă de început, foarte greu, alianța cu PSD. El ar fi cedat rugăminților și insistenței lui Traian Băsescu, șeful statului explicându-i că nu are nici o soluție acceptabilă.
În final, Stolojan ar fi spus că nu poate tolera „porcăriile” și că ar fi fost scos din minți de unele prevederi ale anexei secrete la protocolul cu PSD. Planul inițial era ca Băsescu să anunțe, la 12.30, retragerea lui Stolojan și să-l declare pe Emil Boc viitorul șef al guvernului. Apariția informației în ediția online a ziarului Gândul a precipitat lucrurile. Stolojan a ieșit din ședința de partid la 11.50 și a anunțat că și-a depus mandatul de prim-ministru.
„Argumentul meu este că cei doi președinți care au semnat parteneriatul trebuie să își asume garanția asumării acestui parteneriat prin cele două funcții de prim-ministru și de președinte al Senatului".
El a precizat că vrea să dea o speranță generației tinere, care să intre în politică la nivel de vârf. "Am luat hotărârea să îmi depun mandatul de prim-ministru desemnat la președintele României. Cei doi președinți de partid au semnat acest parteneriat pentru România care să asigure o guvernare solidă, stabilă, în următorii 4 ani de zile. Este un început de viață politică nouă în România. Președintele României, potrivit Constituției, este singurul care va lua decizia cui să îi încredințeze din nou mandatul de prim-ministru desemnat din rândurile PD-L", a afirmat Stolojan.
Băsescu: „Sunt puțin trist”
Președintele a ieșit, cu o oră și jumătate întârziere față de ora anunțată, să spună că a luat „notă” de renunțarea lui Stolojan și că a desemnat un nou candidat de prim-ministru, pe Emil Boc. Extrem de nervos, Băsescu a permis doar trei întrebări presei. Când a fost chestionat cu privire la motivele fostului premier desemnat, șeful statului a susținut că singurul în măsură să dea detalii este chiar împricinatul: „Nu doresc să vă explic eu motivele pe care dânsul le-a invocat. (...) Sunt puțin trist”.
Întrebat de ce a optat, totuși, pentru Emil Boc, Băsescu a sugerat că nu are o soluție mai bună: „Pentru că este președinte de partid și, în cadrul consultărilor, am constat că trei partide doreau să desemneze premierul: PD-L, PSD și UDMR. Decizia mea a fost să încredințez mandatul unui membru al PD-L, pentru că avea cel mai mare număr de mandate. Din același motiv, am desemnat un nou candidat pentru funcția de prim-ministru din același partid. (...) Nu am un echivalent al lui Theodor Stolojan în PD-L. PD-L nu are un om apropiat ca influență și credibilitate egal cu președintele partidului”.
Această frază din discursul lui Traian Băsescu a fost interpretată de democrat-liberali drept o palmă pentru greii partidului, cei despre care șeful statului a spus foarte des în ultima vreme că ar trebui să facă un pas în spate și despre care avea informații că vor să își împartă ministerele pe clanuri. În aceeași cheie este văzută în partid și nominalizarea lui Emil Boc, iar marea întrebare este dacă Vasile Blaga, Adriean Videanu sau Radu Berceanu vor mai figura în guvern. În PD-L se știa că Theodor Stolojan nu este „încântat” de guvernarea cu PSD, dar el părea să se fi împăcat cu ideea. Pe de altă unii lideri ai PD-L susțin că Traian Băsescu ar fi fost la curent cu această posibilitate de câteva zile. În ultima săptămână, Theodor Stolojan a refuzat să facă orice referire la colaborarea cu PSD, repetând obsesiv că el se ocupă doar cu programul de guvernare, în vreme ce partea politică ar cădea în sarcina lui Emil Boc.
Nemulțumirile unui prim-ministru
Decizia finală a venit însă duminică seara, după semnarea Parteneriatului pentru România, când se știa că era programată o întâlnire la vârf în cadrul căreia urma să aibă loc „marea împărțeală”. După acea întâlnire în care urma să se discute repartizarea portofoliilor, retragerea lui Stolojan a devenit o certitudine. Inclusiv mai mulți apropiați ai lui Stolojan au încercat să îl convingă să nu facă acest pas și să îi explice că politica este un sport de echipă, fără succes însă. Democrat-liberalii de rând, dar cu canale mai bune de informare, au aflat bomba la prima oră, alții, membri ai Biroului Permanent, la ora 11, când au fost convocați de conducere. Nici ei nu au avut parte de mai multe explicații decât presa. După ce Emil Boc a făcut anunțul, Stolojan le-a spus colegilor că îi pune la curent cu ceea ce va declara și presei – cine a semnat Protocolul de colaborare cu social-democrații trebuie să și-l asume.
Apropiații lui Theodor Stolojan susțin că acesta ar fi fost nemulțumit de înțelegerile făcute peste capul lui de liderii PD-L cu cei ai PSD, care și-ar fi împărțit țara pe din două. Alte explicații spun că acesta ar fi fost nemulțumit de ponderea foștilor săi colaboratori în viitorul Executiv și de propriile viitoare atribuții ca premier, printre altele și în ceea ce privește numirea și revocarea miniștrilor. Pe acestă temă circulau duminică seara informații divergente, nefiind clar dacă Stolojan ar fi avut vreun cuvânt de spus în condițiile în care greutatea deciziilor în viitoarea construcție revenea Consiliului Președinților, format din Emil Boc și Mircea Geoană. Vechii democrați resping această ipoteză, dar sunt de părere că foștii liberali aveau pretenții ministeriale nejustificate. „S-a speriat...e bătrân și obosit. Oricum, nu ar fi rezistat”, este explicația unui lider democrat cu vechime. „Stolojan nu înțelege niște lucruri, au fost certuri și pe buget, nu înțelege că 2009 e an electoral, nu poți să tai majorări salariale, tot”, a adăugat el.
(Sursa Gandul)