Prin jud. Tecuciu se aude urmatoarea povestire:
Sfantul Nicolae se spune ca a fost corabier, indeletnicindu-se cu negotul pe apa si cu prinsul pestelui. Intr-un rand, starnindu-se o furtuna mare, corabia lui s-a pravalit in apa si o multime de oameni s-au inecat, scapand dintre toti numai dansul. Atunci Sf. Nicolae a inceput sa se roage fierbinte lui Dumnezeu si Dumnezeu s-a milostivit si toti cei inecati au inviat.
Acestia, in urma, au inceput sa se inchine lui Sf. Nicolae, l-au facut sfant si astfel l-a primit si Dumnezeu in ceata alesilor lui .
In Ghizdarestii Dobrogei, precum si prin alte sate dunarene am auzit pescari rostindu-i numele in clipe de primejdie sau chemandu-l intr-ajutor pentru mai tarziu.
Prin Bucovina se zice ca Sfantul Nicolae a oprit apele potopului chiar, cari cautau, dupa invaluirea pamantului si prapadirea fumii, sa innece si corabia lui Noe.
Au inteles, prin urmare, praznicele si petrecerile pe cari le fac in aceasta zi cei ce-si petrec vieata pe ape, - pescari si vaslasi, - precum si faptul ca Sfantul Nicolae este ales ca patron al marinei.
Macedo-Romanii au si dansii aceasta credinta, care rezulta din urmatoarea povestire :
Odata Sf. Casian, - cel ce-si are hramul la 29 Fevruarie in anii bisecti,- s-a dus la Dumnezeu si a inceput sa se planga Ziditorului ca oamenii nu-l cinstesc si pe dansul, cum cinstesc pe ceilalti sfinti.
Dumnezeu il intreba insa :
- Ai facut vreo fapta buna in lumea aceasta ? Ceilalti sfinti au facut multe fapte bune si de aceea au cate o zi de tinere.
Nesfarsindu-si inca vorba, iata ca vine acolo Avul-Nicolo, - Sf. Nicolae, ud, leoarca.
- Sfinte Neculai, il intreba Dumnezeu,-de ce esti ud?
- Uite de ce, raspunse sfantul.- Din pricina vantului mare, era gata-gata sa se inece o corabie; cum am vazut-o, m-am aruncat in apa si am scapat-o de primejdie, iar pe oamenii ei dela moarte.
Atunci Dumnezeu se intoarse catre Sf. Casian si ii zise :
- Auzi cum fac fapte bune cei ce au tinere ? Fugi de-aici si la fiecare patru ani, sa vii si tu odata.
Si de atunci luna Fevruarie are cate 29 zile la fiecare patru ani odata.