A inceput pelerinajul la moastele sfintilor din Dealul Patriarhiei
In fiecare an, la sfarsit de octombrie, sute de mii de oameni vin sa se inchine moastelor sfantului Dimitrie cel Nou. Multe sunt binefacerile care s-au revarsat asupra capitalei prin mijlocirea Sfantului. Aducator de ploi, tamaduitor de boli, ocrotitor in vremuri grele, protector al animalelor, sunt cuvinte ce se straduiesc sa cuprinda minunile pe care le-a savarsit Cuviosul.
Anul acesta credinciosii se pot inchina si moastelor Sfantului Apostol Pavel. Ele au mai fost prezente in tara noastra la Iasi, in anul 2005, la sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
Sfantul Dimitrie cel Nou
Sfantul Dimitrie cel Nou s-a nascut la inceputul veacului al XIII-lea in satul Basarabov. Si-a petrecut viata intr-o pestera sapata in stanca, pe malul raului Lom. Nu se stie cati ani a trait in aceasta pestera, dupa cum nu se stie nici data trecerii sale la cele vesnice.
Se spune ca pe cand si-a simtit sfarsitul acestei vieti, a venit pe malul Lomului si s-a asezat intre doua lespezi de piatra ca intr-un sicriu si astfel si-a incredintat sufletul lui Dumnezeu.
Intr-o noapte, Cuviosul Dimitrie s-a aratat in vis unei tinere care suferea de o boala grea, careia i-a spus ca daca parintii ei il vor scoate din apa, va fi tamaduita de boala. Tanara a povestit parintilor visul ei si impreuna cu acestia si cu alti credinciosi din sat s-au indreptat spre locul pe care insusi cuviosul il aratase in vis acelei tinere. Cautand cu staruinta au aflat cinstitul trup al Cuviosului Dimitrie intreg si neputrezit. Binecredinciosii crestini din satul Basarab, impreuna cu preotii satului, au dus cinstitele moaste in biserica satului. Tanara bolnava, atingandu-se de ele, si-a recapatat de indata sanatatea.
Aducerea moastelor Sfantului Dimitrie din Basarabi in tara noastra
Intre anii 1769 si 1774, in contextul razboiului dintre Rusia si Poarta Otomana, moastele au ajuns in tara noastra. Generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moastele cu intentia de a le trimite in Rusia, insa, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromana, precum si a mitropolitului Grigorie II al tarii Romanesti, le-a daruit poporului roman. Moastele au fot asezate cu cinste, in iulie 1774, in actuala catedrala patriarhala din Bucuresti, in timp ce mana dreapta a sfantului a fost trimisa la Kiev, unde se crede ca se pastreaza si astazi.
Sfantul Dimitrie cel Nou - ocrotitorul Bucurestilor in vreme de ciuma, holera si seceta
Racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost scoasa in procesiune pe strazile din capitala in anul 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat epidemiei de ciuma. In anul 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, racla cu sfintele moaste a fost scoasa pentru a inlatura epidemia de holera. In timpul lui Grigore Ghica, in anul 1827, din cauza secetei, s-a organizat o procesiune pentru ploaie.
Programul manifestarilor organizate cu prilejul sarbatorii Sf. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor
Duminica, 26 octombrie 2008 (zi in care este praznuit Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir)
De la orele 8.30, va avea loc slujba de resfintire a Catedralei Patriarhale, dupa ample lucrari de restaurare si multiple dotari cu instalatii noi, executate in ultimele cinci luni. Vor participa ierarhi ai Sfantului Sinod, reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale, preoti, monahi si pelerini.
Va fi prezent delegatul Patriarhiei Antiohiei, Preasfintitul Parinte Ghattas Hazim, intrucat la sfintirea acestei biserici voievodale, in anul 1658, a participat si Patriarhul Macarie al Antiohiei.
De la orele 9.30, va avea loc Sfanta Liturghie oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de Preasfintitul Parinte Episcop Ghattas Hazim, delegatul Patriarhiei Antiohiei, ierarhi al Sfantului Sinod, preoti si diaconi, pe un podium special amenajat langa Catedrala Patriarhala, orientat spre baldachinul cu moastele sfintilor.
La finalul Sfintei Liturghii, va avea loc proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti - 1359-1372 - (cu ziua de praznuire la 28 octombrie), a Sfantului Cuvios Dionisie Exiguul (cel Smerit), parintele erei crestine si al dreptului bisericesc (1 septembrie) si a domnitorului Tarii Romanesti, Sfantului Neagoe Basarab, om de cultura isihasta si "print al pacii" (26 septembrie).
Luni, 27 octombrie 2008 (ziua de praznuire a Sfantului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor si hramul Catedralei Patriarhale)
De la orele 9.00, va avea loc Sfanta Liturghie oficiata de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, alaturi de Inaltpreasfintitul Parinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa si Kampania, Preasfintitul Parinte Episcop Ghattas Hazim, delegatul Patriarhiei Antiohiei, ierarhi ai Sfantului Sinod, preoti si diaconi.
Dupa Sfanta Liturghie, va urma, in sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, un moment aniversar la implinirea unui an de la infiintarea Centrului de Presa BASILICA al Patriarhiei Romane. Cu acest prilej, vor primi Diploma BASILICA ierarhi, preoti si mireni care au sprijinit Centrul de Presa al Patriarhiei Romane in primul an de activitate.
De la orele 18.00, se va desfasura prima editie a concursului coral intitulat "Tineri, laudati pe Domnul", in Aula Magna "Teoctist-Patriarhul" a Palatului Patriarhiei. La acest concurs coral, organizat de Sectorul Teologic-Educational al Patriarhiei Romane, in colaborare cu Sectorul Invatamant si Activitati cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucurestilor, s-au inscris treisprezece formatii corale ale seminariilor teologice liceale din Mitropolia Munteniei si Dobrogei. Vor participa ierarhi ai Sfantului Sinod, membrii Permanentei Consiliului National Bisericesc, ai Permanentei Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucurestilor si alti invitati. Concursul va fi transmis in direct de posturile de radio si televiziune TRINITAS.
Marti, 28 octombrie 2008 (zi in care va fi praznuit pentru prima data Sfantul Ierarh Iachint de Vicina, primul Mitropolit al Tarii Romanesti)
De la orele 7.30, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca in Catedrala patriarhala, la care vor participa membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
De la orele 10.00, va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod cu tema "Anul 2008, An jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii, in Aula Magna "Teoctist Patriarhul". In cadrul sedintei solemne vor fi evaluate cele mai importante manifestari cu caracter religios-duhovnicesc, cultural-editorial si mediatic desfasurate de Eparhiile Patriarhiei Romane din tara si din strainatate in cursul acestui an proclamat de Sfantul Sinod ca An jubiliar al Sfintei Scripturi si al Sfintei Liturghii. Posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane vor transmite in direct sedinta solemna a Sfantului Sinod.
Sedinta solemna se va incheia cu vernisajul expozitiei de carte bisericeasca intitulata "Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie in viata poporului roman", organizata in sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. Expozitia, realizata de Sectorul Patrimoniu Cultural si Biblioteca Sfantului Sinod, prezinta o retrospectiva a tiparului bisericesc romanesc care, pe parcursul a 500 de ani, a scos la lumina numeroase editii ale Sfintei Scripturi si ale Sfintei Liturghii, marturii de referinta ale spiritualitatii, culturii si limbii romane. Expozitia va fi deschisa pana in data de 10 noiembrie 2008.
De la orele 17.00, va avea loc sfintirea fabricii de lumanari "Faclia" a Arhiepiscopiei Bucurestilor din incinta Manastirii Duminica Sfintilor Romani de la Popesti-Leordeni, soseaua Oltenitei, nr. 255.