sfantul_calinic Master
Numarul mesajelor : 1912 Varsta : 69 Localisation : Bucuresti Emploi : Presedinte Fundatia "Sfantul Ierarh Calinic" Reputatie : 65 Puncte : 7405 Data de inscriere : 11/10/2008
| Subiect: In Romania, alocația câinilor, mai mare decât cea a copiilor Vin Oct 24, 2008 12:08 pm | |
| Un copil primește de la stat o alocație lunară de 40 de lei, în timp ce pentru un maidanez autoritățile cheltuiesc între 400 și 750 de lei. Locuitorii de la oraș plătesc lunar bani grei pentru strângerea câinilor vagabonzi. Primăriile îi irosesc, fără ca problema să fie rezolvată.
Maidanezii au din partea statului un tratament privilegiat 750 de lei pe lună. Atât plătesc localnicii din Rădăuți pentru întreținerea unui câine comunitar într-un adăpost. Cel puțin așa reiese din facturile eliberate de societatea „Servicii Comunale” pentru primăria din localitate. Astfel, îngrijirea celor 80 de câini aflați la padoc este taxată cu 60.000 de lei lunar, ceea ce înseamnă în medie 750 de lei pe cap de maidanez. Primarul Aurel Olărean spune că s-a speriat de facturile primite și a refuzat să le achite. „Pentru câini n-am bani. Sunt pensii de 500 de lei, și eu să dau 150 de euro pentru un câine? Nu-mi permit luxul ăsta!”, a declarat Olărean. Șeful societății spune că va acționa Primăria în judecată pentru recuperarea restanțelor, care se ridică la câteva sute de mii de lei. „Contractul a fost încheiat în noiembrie anul trecut, iar vechea administrație locală a mai plătit câte ceva. Actuala conducere a Primăriei nu a plătit nimic. Singura cale de a recupera debitele restante este prin instanță”, a spus Nistor Tătar, directorul SC Servicii Comunale Rădăuți.
Peste 400 de lei de maidanez în BucureștiLa Focșani, ca și la București, costul unui câine comunitar cazat într-un adăpost este de peste 400 de lei pe lună. Potrivit declarațiilor Simonei Panaitescu, șefa Administrației pentru Supravegherea Animalelor din Capitală (ASA), suma acoperă hrana zilnică – 7,9 lei, utilitățile - 99 lei, sterilizarea - 66,18 lei, anestezia patrupedelor, plus alte materiale sanitare și medicamente. “Anul trecut, lucrurile stăteau altfel. Dacă după zece zile câinii nu erau adoptați, îi eutanasiam. Așa aveam loc în adăposturi. Anul acesta, legea s-a schimbat, dar e mai rău. Adăposturile sunt pline, iar câinii adoptați de către ONG-uri ajung iar în stradă”, ne-a declarat Simona Panaitescu. Panaitescu spune că din luna iulie și până acum organizațiile nonguvernamentale au adoptat 1.000 de maidanezi. “Unde sunt aceste patrupede? Cu toții îi vedem pe străzi. Sunt acei căței cu cerceluși în ureche. Noi îi ridicăm de pe străzi, la sesizarea cetățenilor. ONG-urile îi adoptă, după care nu se mai știe unde ajung”, a subliniat Simona Panaitescu, șefa ASA.
Banii se duc, problema rămâneSistemul ar putea fi numit “circuitul câinilor în natură”. Patrupedele sunt adunate de pe străzi, identificate, hrănite, sterilizate și adoptate de iubitorii de animale. Apoi ajung din nou în stradă. Dacă ținem cont de faptul că pe străzile Capitalei sunt cam 50.000 de câini fără stăpân, potrivit estimărilor oficiale, sistemul actual este de natură să cheltuiască în van banii bucureștenilor mult timp de acum înainte.
600 de lei indemnizația pentru mameCeea ce pot face autoritățile pentru maidanezi nu pot face și pentru copii. Prin comparație, alocația unui copil internat în spital este de 241 de lei pe lună, iar cea pentru un nou-născut, de 200 de lei. Chiar și aceste sume par mari raportate la cuantumul alocației pe care copiii cu vârste între 2 și 18 ani o primesc de la stat – 40 de lei pe lună. Din acești bani, părinții nu pot cumpăra nici măcar două cărți pentru școală. Dacă ne gândim că pensia minimă garantată este în România de 300 de lei, iar nivelul salariului minim a ajuns la 540 de lei lunar rezultă că în ochii autorităților nicio categorie socială nu este la fel de importantă ca maidanezii. Dacă banii dați de autorități din buzunarul public ajung într-adevăr la câinii vagabonzi, aceasta este o altă poveste.
2.480 de lei pentru un deținutCostul lunar al unui deținut este de 2.480 de lei. Cheltuielile acoperă: hrana, utilitățile, medicamentele, materialele sanitare cheltuielile de personal, rechizitele materialele educative, carburanții necesari pentru transportul la instanțele de judecată și la spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății Publice și a Ministerului de Interne și al Reformei Administrative 10 zile de întreținere, 173 de leiIngrijirea unui câine fără stăpân timp de 10 zile costă 173.58 lei, bani cheltuiți din bugetul Primăriei București, astfel: hrană câine (300 gr./zi) - 10 zile - 7.9 lei; utilități -99.5 lei ; sterilizare - 66.18 lei;anestezie - 0.49 lei; medicamente - 11.43 lei; materiale sanitare + dezinfectante - 36.76 lei; identificare - 17.5 lei. TOTAL =173.58 LEI
Anul trecut, lucrurile stăteau altfel. Dacă după zece zile câinii nu erau adoptați, îi eutanasiam. Așa aveam loc în adăposturi. Anul acesta legea s-a schimbat. E mai rău. Adăposturile sunt pline, iar câinii adoptați de către ONG-uri ajung iar în stradă , spune Simona Panaitescu, șefa Administrației pentru Supravegherea Animalelor din Capitală. | |
|