BNR va sanctiona bancile care au majorat nejustificat dobanzile, anunta ziarul Gardianul in editia de joi. Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a avertizat miercuri bancile care au majorat dobanzile in mod nejustificat in ultimele zile, precizand ca BNR pregateste masuri impotriva institutiilor care au comis abuzuri.
Declaratiile au fost facute dupa o intalnire pe care oficialii bancii centrale au avut-o cu reprezentantii bancilor comerciale. Acestia au incercat sa justifice ca majorarea dobanzilor este o consecinta a lipsei de lichiditate cu care s-au confruntat in ultima vreme.
Desi a refuzat sa le nominalizeze, Isarescu a aratat ca este vorba despre zece institutii financiare si a criticat faptul ca acestea s-au imprumutat din piata, in loc sa activeze facilitatea de lombard.
In ultimele zile, mai multe banci au marit considerabil dobanzile, obligand in acest fel clientii sa plateasca rate cu pana la 200 de euro mai mari, motivandu-le cu criza economica mondiala. Cele mai multe plangeri legate de marirea dobanzilor au avut ca tinta Bancpost, care aparent este fruntasa in domeniul jecmanirii clientilor.
Totodata, oficialul bancii centrale a spus ca s-a facut prea mult zgomot pentru nimic si ca situatia actuala de pe piata bancara este una temporara.
Din Evenimentul Zilei aflam ca BNR vrea sa sanctioneze trei banci care au atacat leul. Trei banci romanesti de referinta au participat la atacul esuat asupra leului si au marit apoi dobanzile la credite pentru a-si acoperi pierderile, a declarat miercuri Nicolae Cinteza, seful Directiei de supraveghere de la Banca Nationala a Romaniei, fara sa mentioneze numele acestora.
Cele trei institutii financiare au activat ca intermediari pentru alti jucatori straini de calibru, a adaugat acesta. Bancile au pariat pe un curs de circa 4,2 lei pentru un euro, insa interventiile repetate in piata ale BNR din ultimele zile au coborat cursul la 3,56 lei pentru un euro, provocandu-le pierderi masive.
Unele au vandut chiar la un curs de 3,1. Cu toate acestea, "nicio banca din sistemul romanesc nu are probleme de solvabilitate, iar in piata exista suficienta lichiditate", a declarat Cinteza.
Miercuri, leul s-a apreciat in continuare in raport cu euro, pana la un curs de 3,55 lei/euro pe piata interbancara.
Pentru a-si acoperi pierderile din tranzactiile pe piata monetara, unele dintre aceste banci au scumpit creditele clientilor.
"Bancile pun pe spinarea clientilor propria nepricepere. Au inceput sa curga reclamatiile de la consumatori privind unele comisioane care nu sunt prevazute in contract. Vom sanctiona dur tentativa bancilor de a transfera pe umerii clientilor nepriceperea lor", a spus Cinteza.
Si Cotidianul scrie ca BNR avertizeaza dur bancile. Directorul Directiei de supraveghere din cadrul Bancii Nationale, Nicolae Cinteza, a transmis miercuri un avertisment dur la adresa a trei banci foarte agresive in piata.
"Am avut discutii sa vedem daca este vorba despre agresivitate, despre castiguri rapide sau despre dorinta de a impinge in sus dobanzile", a spus oficialul bancar.
Tranzactiile incheiate la aceste dobanzi ametitoare sunt realizate de nerezidenti (straini) care nu au reusit sa-si inchida pozitiile de atac asupra leului inca de vinerea trecuta.
"Avertizez bancile ca au inceput sa curga reclamatii de la clienti privind introducerea de comisioaneneprevazute in contracul de credite. Vom sanctiona dur tentativa de a transfera clientilor nepriceperea lor. Ii atentionez ca daca vor continua sa transfere pe umerii clientilor ce nu pot ei sa faca (sa se imprumute de la BNR-n.red), daca observam o crestere a creditelor neperformante, vom limita atat
creditarea bancii respective, dar si activitatea de atragere de depozite de catre banca in cauza", a zis Cinteza.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a confirmat inca o data ca avem de-a face cu un atac pe leu, un atac esuat care ii costa enorm pe investitorii straini. "S-a jucat tare. Este foarte dureros pentru cei care acum inchid pozitiile la un curs de 3,55 lei pe un euro. O sa raporteze pierderi", a spus guvernatorul BNR.
Din Gandul aflam ca Basescu si Isarescu le dau peste degete bancherilor speculanti. In aceeasi zi, atat presedintele, cat si guvernatorul i-au atacat dur pe cei care se afla in spatele crizei financiare.
Daca Basescu a condamnat fenomenul la nivel mondial vorbind despre "baietii destepti" scoliti la Harvard si Oxford, putred de bogati si corupti, guvernatorul BNR a vorbit despre "reaua-vointa" sau "nepriceperea" sefilor a trei banci romanesti prin intermediul carora speculatorii internationali au atacat piata financiara interna saptamana trecuta.
"Nici asa, ce, s-au adunat toti prostii la noi si toti desteptii la ei?!", s-a revoltat Isarescu, in cadrul unei intalniri cu presa centrala, explicand ca bancile "isi fac iluzii" daca pornesc de la premisa ca scapa de supravegherea BNR.
Oficialii Bancii Centrale au avertizat ca, daca institutiile financiare continua aceasta practica speculativa de a transfera pierderile lor pe umerii clientilor care au credite, vor merge pana la modificari legislative care vor permite BNR sa le limiteze activitatea de creditare si de atragere a depozitelor populatiei. Isarescu nu a dat insa un termen la care o asemenea modificare ar putea fi facuta.
Explicand ca BNR nu poate interveni in contractul de creditare, oficialul a sustinut ca putine banci au apelat, totusi, la aceasta metoda. Actiunile institutiilor bancare care au speculat piata saptamana trecuta au fost coordonate.
Seful statului: Criza este generata de baietii destepti, titreaza Ziua. O mare parte din criza economica mondiala este generata de coruptie, a apreciat miercuri seful statului. El a sustinut la Constanta ca unul din "mecanismele toxice" prin care s-a ajuns in aceasta situatie estemodul de retribuire a conducatorilor de banci.
Seful statului a explicat ca "baietii destepti, cu studii la Harvard, la Oxford" sunt cei care au inventat modul in care poti sa iti cresti actiunile fara sa ai bani si au incasat milioane sub forma de prime doar pentru ca au acordat credite fara acoperire in bani.
Basescu a mai aratat ca institutiile internationale precum Banca Mondiala, Fondul Monetar International si societatile de rating si-au dovedit incapacitatea de a preveni criza financiara.
De asemenea, presedintele a mai adaugat ca Romania se va alatura optiunii europene, conform careia actualele structuri financiare nu mai corespund realitatii, dar si ca tara nu are capacitatea de a "furniza securitate" la nivelul unei mari puteri economice.
_________________