DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Spaga în România

In jos 
AutorMesaj
cornelia
Senior
Senior
cornelia


feminin
Numarul mesajelor : 108
Varsta : 53
Localisation : Belgia - Anvers
Loisirs : oamenii si ciocolata
Reputatie : 0
Puncte : 6180
Data de inscriere : 28/10/2007

Spaga în România Empty
MesajSubiect: Spaga în România   Spaga în România Icon_minitimeLun Ian 28, 2008 4:28 pm

Sunteti de acord cu legalizarea spagii?

Spaga în România 0801_spaga Spaga, un fenomen cu care ne confruntam zilnic

Spaga a devenit un fenomen in Romania, o stie orice roman care are intr-o zi drum la medic, circa financiara, politie, tribunal sau chiar la biserica. In ciuda nenumaratelor campanii de tip "Nu da spaga", fenomenul nu s-a diminuat deloc de-a lungul timpului. Nivelul coruptiei mici si al spagii ramane alarmant, arata sondajele, dar cea mai periculoasa este tendinta tot mai pronuntata de conditionare a serviciilor oferite de functionarii publici sau lucratorii din Sanatate, Invatamant etc de incasarea unei sume de bani sau prestarea unor servicii.

Aparent abandonand lupta cu spaga, in ultima vreme au aparut tot mai multe propuneri de legalizare a cadourilor si spagii oferite, in special medicilor. In argumentarea acestei propuneri se aduc cazurile altor tari, unde spaga la medic este reglementata.

Totusi, o astfel de decizie nu va rezolva si problema conditionarii actului medical de primirea de bani sau cadouri. Aceasta situatie ramane de competenta organelor penale.

De ce se da spaga?

Totusi, de ce simt romanii nevoia de a da spaga? Sa fie recunostinta? Sa fie obisnuinta? Un barometru realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa arata ca spaga este un fenomen de masa. 78% dintre romani recunosc ca au dat spaga. Cele mai corupte domenii sunt considerate sanatatea, justitia, administratia publica si invatamantul.

Uneori, spaga si bacsisul, chiar si atunci cand nu sunt cerute, confera mai multa siguranta omului de rand. Micile atentii aduc mai multa grija pentru pacienti in spitale, sensibilizeaza functionarii din diverse institutii, rezolva probleme aparent fara rezolvare.

Pentru sociologi, spaga este o practica ce dezvaluie informatii despre relatiile dintre indivizi, despre valorile, asteptarile, nevoile si modalitatile de comunicare ale acestora. Spaga poate fi considerata si un simbol al statutului social.

1 milion de dolari pe zi - spaga catre medici

De curand, Colegiul Medicilor din Cluj a anuntat ca va initia o dezbatere nationala pe tema coruptiei din sistemul medical. Legea Drepturilor Pacientului nu interzice acordarea atentiilor, dar nici nu include norme care sa stabileasca in ce pot consta acestea.

Potrivit unui studiu realizat in urma cu 4 ani, chiar de ministerul Sanatatii, spaga catre medici ajunsese la 360 de milioane dolari anual, aproximativ 10% din bugetul de stat si circa 1 milion de dolari pe zi.

Acelasi studiu mai arata ca 46% dintre romani ar prefera sa plateasca serviciile pentru care nu este asigurata finantare de la stat, decat sa dea mita.

O problema suplimentara este si faptul ca spaga s-a extins si in sistemul privat, 18% dintre cei chestionati afirmand ca au dat cadouri. In acelasi timp, doar 5% dintre respondenti au afirmat ca li s-a pretins spaga de catre medici.

Spaga vs. mita

Atentii, cadouri - toate acestea sunt in alte tari echivalentul spagii din Romania, numai ca sunt legalizate si, important, nu conditioneaza in niciun fel exercitarea actului medical. In cazul conditionarii, este vorba de mita si intra sub incidenta legii penale. Desi pacientii povestesc de multe situatii de conditionare, in Romania, prea putine cazuri au ajuns in Justitiei sau in atentia Colegiului Medicilor. De cealalta parte, spaga este data de bunavoie, iar acest lucru este privit cu ingaduinta de toata lumea.

Pentru legalizarea spagii, au existat mai multe propuneri. In cazul medicilor, ministerul Sanatatii a propus ca spaga sa fie donata spitalului, iar Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate a venit cu ideea ca actuala spaga sa ia forma unei taxe pentru fiecare serviciu medical oferit. De cealalta parte, Transparency International a cerut respingerea unei astfel de forme de plata, atantionand ca s-ar incalca diferite conventii europene la care Romania este parte.

Spaga in lume

In Germania, pacientii dau medicilor cadouri sau bani. In Japonia, medicul primeste un cos cu cadouri, uneori si cate un plic, iar in Scotia, la medicina de urgenta, pacientul are dreptul sa-l recompenseze pe medic cu pana la maximum 15 euro.

In Ungaria si Cehia exista o taxa simbolica, de circa 1 euro. In Slovacia, o taxa fixa similara a fost eliminata, pe motiv ca oamenii saraci nu si-o permiteau. Cum vi se par aceste solutii?

La noi, spaga se ridica la minimum 100 de euro pentru un medic. In plus, in cazul unei operatii, spaga terbuie sa ajunga la toate cadrele medicale care sunt implicate, de la o simpla asistenta pana la anestezist si medic.

Spaga oferita medicilor pune si un diagnostic sistemului de sanatate din Romania, dar ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, nu pare sa constientizeze hibele sistemului.

Pacientii nu sunt deserviti de medici in ciuda faptului ca platesc asigurari de sanatate, iar medicii sunt platiti foarte prost, lucru care ii "scuza" atunci cand primesc atentiile.

Propunerea cea mai recenta de legalizare a spagii a venit din partea presedintelui Colegiului Medicilor din Cluj, Mircea Barsan, care a cerut autoritatilor sa modifice legislatia pentru a permite pacientilor sa dea medicilor asa numitele atentii, dupa ce s-au insanatosit. In opinia acestuia fenomenul coruptiei s-ar diminua.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustine insa ca mita ar trebui sa imbrace forma unei taxe pentru fiecare serviciu medical oferit. Ideea nu a avut insa trecere, ministrul Sanatatii fiind de parere ca romanul da spaga cat crede si cand crede el si nu poate fi obligat sa faca asta.

Transparency International Romania a solicitat, intr-un comunicat de presa, respingerea oricarei reglementari care sa legalizeze mita in sistemul de sanatate.

Sursa: Ziare.com
Autor: Anca Bundaru
Sus In jos
 
Spaga în România
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Experiente pe oameni in Romania. Semneaza petitia! Romania va experimenta pe populatie
» Romania si fondurile UE
» Romania derizorie
» TRANSPORT, Mutari Romania-Belgia / Belgia-Romania

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: ROMÂNII SI UNIUNEA EUROPEANA-
Mergi direct la:  
|
creeaza un forum | Arta, Cultura si Timp liber | Diverse.. | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente