DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Bine ai venit pe acest sit!
Participand activ la acest forum, vom putea imbunatatii calitatea lui.
Multumim
DIROBENELU
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.

DIROBENELU

DIROBENELU
 
PortalAcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 De vorbă cu dr. Corina Ungureanu-Kiss pianistă, teoreticiană, compozitoare, muzicolog și manager artistic

In jos 
AutorMesaj
Admin
Master
Master
Admin


masculin
Numarul mesajelor : 1461
Localisation : Pe punte
Reputatie : 39
Puncte : 7262
Data de inscriere : 22/11/2006

De vorbă cu dr. Corina Ungureanu-Kiss pianistă, teoreticiană, compozitoare, muzicolog și manager artistic Empty
MesajSubiect: De vorbă cu dr. Corina Ungureanu-Kiss pianistă, teoreticiană, compozitoare, muzicolog și manager artistic   De vorbă cu dr. Corina Ungureanu-Kiss pianistă, teoreticiană, compozitoare, muzicolog și manager artistic Icon_minitimeMar Ian 29, 2013 3:59 pm

De vorbă cu dr. Corina Ungureanu-Kiss pianistă, teoreticiană, compozitoare, muzicolog și manager artistic Cuk10
Corina Ungureanu-Kiss este brașoveancă formată la București, stabilită în Germania unde este profesoară de pian și teorie la Facultatea din Düsseldorf, iar ca pianistă a concertat atât în Europa (Austria, Germania, Luxemburg, Italia, Spania) cât și în America (Chicago, Saint Louis, Virginia). Este deținătoare a mai multor premii dintre care amintesc: Premiul 1 și 2 la faza națională a Concursului „Cântarea României (1986-1988), Premiul 2 la Concursul de pian „Hariclea Darclée“ Pitești (1989), Premiul 2 la Concursul muzicologic în cadul Universității “Transivania” Brașov (1991), Premiul 2 la Concursul Internațional de Compoziție Siegburg-Germania (2008) și Diplome de onoare ca profesor de pian la Concursul Internațional de Studii St. Georgen-Germania (2009 și 2010).

Loredana Baltazar: Cum se face și ce te-a determinat să fi atât de multilaterală în domeniul muzicii?
Corina Ungureanu-Kiss: În anii ‘ 80 ca elevă la Liceul de Muzică “George Enescu” din București am avut șansa de a colabora permanent cu Orchestra de Cameră a Televiziunii Române (pe atunci singura din țară) și să fiu în renumitul cor “Preludiu” condus de Voicu Enăchescu. Pe lângă aceste activități am fost atrasă de pedagogia pianistică încă de la 14 ani, începând deja de la 15 ani să predau ore particulare; dorința mea permanentă a fost de a descoperi labirintul stilurilor pianistice dar și multitudinea de personalități, extrem de variate, ale copiilor. Apoi, am cochetat cu moda vestimentară la Casa de Mode din București și cu actoria jucând în filmul “A doua variantă” care s-a dat și pe postul Televiziuni Române, dar a fost prezentat și la Concursul de film din Ungaria (1984). Deci, cum vezi, sunt “antrenată” de la 17 ani să rezist într-un astfel de ritm. Toate aceste activități, să le spunem colaterale școlii, studiul meu de zi cu zi la pian și recitalurile mele din București (Casa Armatei, Sala Polivalentă, Casa Schiller, Sala Dalles, Ateneul Român, etc.), m-au ajutat și au contribuit major la dezvoltarea mea ca ARTISTĂ-MUZICIANĂ.

Loredana Baltazar: Sunt într-adevăr multe preocupări pentru o adolescentă de liceu. Cum s-a dezvoltat mai apoi dorința ta, ca după absolvirea facultății unde pianul era instrumentul coordonator al vieții tale, să recurgi la un doctorat în muzicologie?
Corina Ungureanu-Kiss: Tot ceea ce am făcut are legătură cu cariera mea de muzician. Pentru mine un artist, fie el cântăreț, instrumentist, dirijor sau balerin nu este acela care stă 8-9 ore în sala de studiu să tocească un anumit pasaj dificil, deoarece niciodată nu o să-l cânte cu ușurință și lejeritate. Nu îi rămâne în “instinct” sau “în sânge” să-i spun așa, pentru că lipsește orizontul multilateral și anume multe alte sfere cu care-l poate asocia. De exemplu ritmul dintr-un pasaj dificil nu o să-l poți cânta și transmite niciodată dacă nu-l ai în corp, iar lejeritatea acestor ritmuri le obții numai dacă le-ai studiat corporal, deci într-o sală de dans! (unde eu am fost timp de 6 ani ca „discipol”, dar și ca pianistă la Teatrul de balet “Oleg Danovski”). Apoi, melodiile pieselor se învață numai după armonii; și atunci cum sa poți înțelege și asculta aceste armonii concomitent dacă nu ai cântat niciodată într-un cor? Asociiind toate acestea am fost atrasă la început de teoria muzicii, mai apoi de istoria muzicii și estetica muzicală.

Loredana Baltazar: Să înțeleg din asta că la tine toți studenții sau elevii trebuie să făcă și dans sau balet?
Corina Ungureanu-Kiss: DA! La mine toți știu să danseze, dar nu asta e important ci toți au fost într-o sala de dans cursanți cel puțin la trei cursuri, adica un an și jumătate, putând să vorbim despre ritmuri cu cea mai mare ușurință, și nu li se pare niciodată deplasat dacă îi pun să schițeze și să-l repede de 50 de ori cu picioarele în sala de pian sau teorie.

Loredana Baltazar: Crezi că un muzician are nevoie chiar de atâtea ramuri: dans, balet, pictură, cor, instrument, istoria muzicii?
Corina Ungureanu-Kiss: Există câteva meserii care sunt cele mai grele din lume, una dintre acestea este muzica. O să-mi pui întrebarea: de ce? Pentru că meseria aceasta nu cere numai 4-5 ani de studiu ca să știi exact despre ce e vorba, ci cere zeci de ani. Se învață, se studiază și se aprofundează toată viața (50-60-70 de ani) cu aceiași rigurozitate, seriozitate, perseverență, dorință. Acestea toate nu sfârșesc odată cu absolvirea facultății sau a unui doctorat. Este exact ca zborul cu avionul, dacă s-a oprit motorul cazi și mori. De aceea foarte puțini tineri se decid astăzi pentru o astfel de meserie și foarte puțini sunt foarte buni pentru că au nevoie nu numai de o rezistență pe o durată lungă, ci și de un bagaj extrem de mare de cunoștințe.

Loredana Baltazar: Concurența în țările vestice este mare?
Corina Ungureanu-Kiss: Universul nostru, al muzicienilor, este practic nelimitat, extinzându-se pe toate continentele. Vezi, dar, la ce nivel se află concurența? De aceea, fără o pregătire asiduă și un antrenament profund de mic copil, nu poți rămâne în această sferă, în acest ethos al muzicii.

Loredana Baltazar: Deci să înțeleg că atât pregătirea ta sistematică, cât și dezvoltarea muzicală în șase-șapte ramuri te-a ajutat mult?
Corina Ungureanu-Kiss: Pentru mine, faptul că sunt angrenată activ în mai multe ramuri este normal, este firesc și de fapt este un “muss” (cum spune neamțul) adică un “trebuie”. Cum să știi să-l interpretezi pe Beethoven dacă nu ști nimic despre el? Dacă nu știi ce paletă ritmică a folosit în toată creația lui? Dacă nu știi care a fost piesa cea mai simplă cu ritmul cel mai simplu, sau dacă nu știi că în Simfonia a IX-a a folosit într-un scurt pasaj o inflexiune jazzistică, sau că a fost primul compozitor clasic care a utilizat corul în vestita “Odă a bucuriei”? Cum să știi să-l cânți pe Hans-Werner Henze sau pe Benjamin Britten dacă nu le-ai ascutat toate lucrările, sau nu ai citit nimic despre viziunea lor asupra vieții?

Loredana Baltazar: Înțeleg din spusele tale că muzica însemană o traducere emotivă foarte minuțioasă?
Corina Ungureanu-Kiss: Exact! Muzica trebuie transmisă cu emoție publicului. De aceea ca să poți transmite minuțios fiecare “cuvânt” tradus în sunete trebuie să exersezi, să exersezi, să citești, să citești, să-ți dezvolți mereu și mereu orizontul multilateral și asta o viață întreagă. Muzica trebuie să o simți undeva în tine pe parcursul întregii existențe.

Loredana Baltazar: Ce înseamnă pianul pentru tine?
Corina Ungureanu-Kiss: Pianul e parte din mine. E ca și cum sunt gravidă de mult timp și simt cum crește copilul, iar eu trebuie să-i ofer totul și să am grijă să nu stric cu gesturile mele, cu tehnica mea, cu mentalitatea mea, momentul nașterii.

Loredana Baltazar: Ești deja de peste 15 ani stabilită în Germania, a fost o alegere bună?
Corina Ungureanu-Kiss: Nu mereu le sta oamenilor în putere să decidă unde să trăiască. Însă păstrează mereu vie în inima lor amintirea țării, a locului în care au văzut lumina zilei. Iar acolo unde viața îi duce să trăiască, ei caută să fie din ce în ce mai buni, mai perfecționiști, mai omenoși și, de ce nu, mai fericiți!

Loredana Baltazar: Îți mulțumim pentru acest interviu cu happy end, Corina, îți dorim un an plin de realizări din toate punctele de vedere și te mai așteptăm să ne povestești despre activitatea ta recentă din toate domeniile, cu aceeași deschidere și pasiune ca și acum!
Corina Ungureanu-Kiss: Desigur că o voi face. Mulțumesc și eu, la rândul meu!




Loredana Baltazar,
București
28.01.2013
Sus In jos
http://www.belgianul.com
 
De vorbă cu dr. Corina Ungureanu-Kiss pianistă, teoreticiană, compozitoare, muzicolog și manager artistic
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Hot Chocolate - It Started With A Kiss
» Manager la 20 de ani cu o clientela provenita din Be si NL

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
DIROBENELU :: NEWS-
Mergi direct la:  
|
creează un forum | ©phpBB | Forum gratuit de suport | Semnaleaza un abuz | Discutii recente